T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / DÖRTYOL - Karakese Ortaokulu

Okulumuz Tarihçesi

Okulumuz, Osmanlı Devleti döneminde 1910 yılında açılmış olup ...

Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuz, Osmanlı Devleti döneminde 1910 yılında açılmış olup, ilk yıllarda bina bulunmadığından dolayı köyün ileri gelenlerinden Hüseyin Efendi'nin oğlu Ali Efendi'nin konağında bir oda tahsis edilerek öğrenime başlanmıştır. O yıllarda okutulan ders kitabı (Osmanlıca) Ali Efendi'nin günümüzde yaşayan torunu Mustafa Özdemir'de mevcuttur. Cumhuriyet öncesi Karakese Belediyesinin hizmet binası olarak kullanılan bina 1992 yılına kadar okul binası olarak kullanılmıştır.

Dörtyol'un işgali ile birlikte Karakiselilerin Fransızlara ve Ermenilere karşı başlattıkları mücadele neticesinde Fransızların ve Ermenilerin zulmüne dayanamayan köylüler iki yıllığına köyü terk etmişlerdir. Bu süre içerisinde okul kapalı kalmak zorunda bırakılmıştır. Cumhuriyet'in ilanından sonra Osmanlıca eğitimine tekrar başlanıp harf devrimiyle birlikte çağdaş eğitime başlamıştır. O yıllarda ilkokul eğitim süresi üç yıl olduğundan okulumuzda da bir süre üç yıllık eğitim yapılmıştır. 1968 yılına kadar tek bina da eğitim veren okulumuz 1968-1969 Eğitim-Öğretim yılında bugünkü binamızın bulunduğu arsa üzerine yapılan üç yeni derslikle (C BLOK) kapasitesini genişletmiştir. 1992 yılında şimdiki B blok binamız 2003 yılında A blok binamız hizmete açılarak eğitim-öğretime devam edilmiştir.

Okulumuz, 22.08.1994 tarihine kadar beş sınıflı ilkokul iken İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 22.08.1994 tarih ve 27209 sayılı yazıları gereği ilköğretim okulu statüsüne dönüştürülmüştür.

Karakese Ortaokulu Dörtyol'un en eski okullarından biri olan Karakese İlkokulunun önce Karakese İlköğretim Okulu olarak sonrasında 2012 yılında 4+4+4 kesintisiz eğitim öğretim uygulaması ile Karakese İlköğretim Okulundan Karakese Ortaokulu olarak ayrılarak kurulmuştur.   Karakese Beldesi Hatay ilinin Büyükşehir olması ile birlikte Dörtyol ilçesinin Karakese Mahallesine dönüşmüştür. Okulumuz bünyesine eski Kenan Evren İlköğretim okulunun öğrencilerinin katılımıyla Karakese mahallesinde ikamet eden öğrencilerin tek ortaokulu haline gelmiştir. 2014 yılı Ekim ayından itibaren yeni bina yapılan Karakese Kara Mehmet Çavuş İlkokulunun 2. Ve 3. Katlarına taşınmıştır. Kurumun kendisine ait binası yoktur.Aynı binada Kara Mehmet Çavuş İlkokulu ve Karakese Ortaokulu olarak tek müdürlük çatısı altında iki okul olarak faaliyet göstermektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.02.2013 - Güncelleme: 14.01.2021 12:15 - Görüntülenme: 1392
  Beğen | 0  kişi beğendi